Od 2013. na snazi propisi koji će olakšati poslovanje privrednicima

Bez autora
Jan 07 2013

Od 1. januara stupili su na snagu brojni zakoni na kojima je radilo Ministarstvo finansija i privrede. Među najvažnijima su Zakon o budžetu za 2013. godinu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PDV koji predviđa da se PDV naplati po realizaciji roba i usluga, Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima.Prema Zakonu o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga građani i privreda koji zaključno sa 31. oktobrom 2012. imaju poreska dugovanja, imaju mogućnost za otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog duga.

Od 2013. na snazi propisi koji će olakšati poslovanje privrednicimaOd 1. januara stupili su na snagu brojni zakoni na kojima je radilo Ministarstvo finansija i privrede. Među najvažnijima su Zakon o budžetu za 2013. godinu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PDV koji predviđa da se PDV naplati po realizaciji roba i usluga, Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima

Prema Zakonu o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga građani i privreda koji zaključno sa 31. oktobrom 2012. imaju poreska dugovanja, imaju mogućnost za otpis zateznih kamata i mirovanje glavnog duga. Uslov je da izmire poreske obaveze iz novembra, decembra 2012. i januara 2013., i to najkasnije do 31. januara 2013. Osim prava na otpis kamate, od ove godine poreski obveznici imaće pravo na zamrzavanje poreskog duga, kao i na odloženo plaćanje glavnog poreskog duga od 2014/2015. godine na 24 mesečne rate, bez sredstava obezbeđenja. Svim privrednicima i građanima koji odmah izmire glavni poreski dug, automatski će biti otpisana celokupna zatezna kamata i dug za doprinose za zdravstveno osiguranje. Sticanje uslova za poresku amnestiju trajaće do 31. januara 2013. godine.

Izmene i dopune Zakona o PDV uvele su mogućnost plaćanja obaveza za PDV tek po naplaćenoj realizaciji robe i usluge. Ovaj sistem naplate mogu da primenjuju obveznici PDV-a čiji ukupan promet dobara i usluga u prethodnih godinu dana nije veći od 50 miliona dinara i koji su u tom periodu neprekidno bili evidentirani za obavezu plaćanja PDV-a.

Istim zakonom, predviđeno je da roditelji u Srbiji od nove godine imaju pravo na povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe. Vraćanje novca od PDV-a predviđeno je za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene. Zahtev za refundaciju PDV-a može da se podnese dvaput godišnje, i to od 1. do 15. februara, odnosno od 1. do 15. jula tekuće godine. Pravo na refundaciju može se ostvariti za proizvode kupljene do navršene prve godine starosti deteta u iznosu do 40.000 dinara, a za proizvode kupljene od prve do druge godine u iznosu do 30.000 dinara.

Izmenama i dopunama Zakona o PDV-u, cenzus za obavezan ulazak u PDV sistem podignut je sa 4 na 8 miliona dinara, što će brojnim malim preduzetnicima omogućiti da biraju između PDV sistema ili paušalnog oporezivanja. Svi koji ne žele da uđu u sistem PDV-a na osnovu novog podizanja cenzusa, treba da podnesu zahtev Poreskoj upravi Srbije, kako bi bili izuzeti iz tog sistema.

Izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima uvodi se jedinstvena naplata za “muzički dinar”, a takođe i ograničenje na maksimalne iznose ove naknade, dok su zanatlije oslobođene te obaveze. Ugostitelji sada muzički dinar plaćaju u zavisnosti od površine objekta i geografske lokacije.

Izmenama i dopunama Zakona o akcizama, stupile su na snagu i nove akcize na gasna ulja i tečni naftni gas, ukoliko se koriste kao motorno gorivo za prevoz lica i stvari. Za gasna ulja akciza je 39,50 dinara za litar, dok je na gasna ulja namenjena prevozu tereta brodovima u unutrašnjem saobraćaju, poljoprivredi ili za grejanje, akciza 2,5 dinara po litru. Ukoliko se tečni naftni gas koristi kao motorno gorivo u transportne svrhe, akciza je 19,21 dinar po litru, a za grejanje 4,40 dinara po litru.

Za funcionisanje privrede jako je važan i Zakon o redovnosti plaćanja, koji počinje da se primenjuje od 31. marta 2013. godine, a kojim se ograničavaju plaćanja države privredi na 45 dana, a između firmi na 60 dana.

Takođe, u ovoj godini, mala i srednja preduzeća moći će da računaju na nastavak programa subvencionisanih kredita za likvidnost, a Srbija će od Evropske investicione banke dobiti kreditnu liniju od pola milijarde evra za ovaj deo privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik